Maloměstské historie - Jirásek, Alois (SNKLHU, 1956)
"Maloměstskými historiemi" vytvořil autor literární i historický celek, zachycující konec předbřeznové doby a rok 1848. První dva příběhy líčí dožívající starou Litomyšl. Povídka "U Rytířů" je historií šlechtičny, která stěží odolává útokům majitele tabákového skladu Gausse, usilujícího o její starodávný dům. Druhá povídka, líčící biedermayerovský idylický život poštmistra a jeho sestry, tvoří můstek mezi předbřeznovým příběhem prvním a "Filosofskou historií", kde před námi ožívá Litomyšl mladá, studentská, od jara 1847, až po vyvrcholení revolučních bojů na pražských barikádách.