Jiří Šmatlán - Nováková, Teréza (Slunovrat Velká řada, 1972)
V románě Jiří Šmatlán, psaném v letech 1895-97 se plně uplatnily autorčiny umělecké a životní názory. Jiří Šmatlán hledá smysl života, odstupuje od katolické víry až k socialistickým ideím.