Dvacet tisíc mil pod mořem ; ilustroval Zdeněk Burian - Verne, Jules, 1828-1905 (Albatros, 2008)
Profesor Aronnax se vydává na plavbu, aby zjistil, co je pravdy na pověstech o obří velrybě, která ohrožuje bezpečnost lodí. Po srážce s domnělým kytovcem je se dvěma společníky zachráněn na palubě Nautilu - obrovské, technicky dokonalé ponorky a stává se hostem a zároveň vězněm kapitána Nema.