Soumrak samurajů - Matsuoka, Takashi, 1941- (Klokan, 2005)
Ve věži hradu Mračno vrabců sedí u okna krásná žena. Sleduje, jak se pod hradem srocují nepřátelé a noc ozařují děsivé požáry. Přesto s klidem čelí svému osudu a pečlivě zapisuje do svitku tajemnou historii klanu Okumiši. O šest set let později svitky objeví americká misionářka.