Sašenka - Montefiore, Simon Sebag, 1965- (BB art, 2009)
Uznávaný autor literatury faktu Simon Montefiore, který napsal dva bestsellery o Stalinovi, se tentokrát rozhodl svých znalostí využít pro román. Příběh Sašenky Zeitlinové, dívky z bohaté židovské rodiny, která se v roce 1916 vrhla do náruče bolševismu, je skvěle napsaný, napínavý a zároveň pravdivý. To ukazují nejen detaily - co lidé jedli, jaké písně poslouchali, jakými auty jezdili -, ale i historické postavy, které v knize vystupují, a zejména autorovo pátrání po tom, co se stalo se Sašenkou, která zmizela za stalinských čistek - i hlavní hrdinka románu je totiž skutečná postava.