Zloději ostatků. - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Moba, 2010)
"Čtvrtý díl trilogie" o mladém zemanovi, skvělém trubadúrovi a příležitostném obchodníkovi s ostatky Martinovi ze Stvolna se odehrává záhy po návratu z římské jízdy císaře Karla IV. domů. Martin nalézá svou manželku Johanku, kterou považoval za mrtvou, jenže osvobodit ji z kláštera není snadné. Záhy pochopí, že vlastní minulosti nikdo neunikne. Stíny mrtvých jako by ožívaly. Rychle zjistí, že rod Rožmberků nezapomíná. Ale ani Martin není bez mocných spojenců. Císař Karel IV. ho chce postavit do čela poselstva, které má vyrazit do Svaté země ke Kristovu hrobu. Tím začíná dobrodružná cesta do Orientu, která se protáhne tak, jak nikdo ani ve zlém snu neočekával.