Jihlavský zlý duch : detektivní román z doby vlády Václava IV. - Bauer, Jan, 1945- (Moba, 2014)
Nad Jihlavou, dříve stříbrnou pokladnicí království, se začíná smrákat. Nejprve se zde, jak se zdá, objevují duchové či permoníci, kteří lomozí v blízkosti bývalých dolů, a pak zde dochází dokonce ke dvěma mordům. Ne náhodou se v tomtéž období v hlavním městě objevují falešné mince, které zde trousí tajemný krasavec - Václav z Jihlavy. Kdo jiný by měl tyto případy vyřešit než mnich Blasius a Jakub Protiva z Protivce - třebaže s notnou pomocí biřice Maříka Polendy a nevěstky Magdaleny?