Hitler a holocaust : okolnosti a příčiny holocaustu - Wistrich, Robert Solomon, 1945- (Fakta minulosti, 2008)
Hromadná vražda spáchaná nacisty na šesti milionech Židů během druhé světové války je bezpochyby jednou z nejstrašnějších událostí dějin 20. století. Autor ve svém fascinujícím pátrání po příčinách holocaustu věnuje pozornost osudnému spojení mnoha faktorů: Hitlerovy spasitelské politiky vycházející z rasového mýtu, dlouhé tradice náboženského i světského antisemitismu, společenských nepokojů v německé společnosti a technického pokroku, který s sebou přinesla moderní doba. Rozebírá zde apokalyptickou povahu nacistického rasového projektu, stejně jako lhostejnost západních spojenců, Vatikánu a křesťanských církví k tragickému osudu Židů.