Co zavinil Kolumbus - Rožnovská, Lenka, 1972- (Grada, 2015)
Jíra a jeho mladší bráška Josífek jedou na prázdniny k dědovi z Prahy až do Rakovníka. Jíra už je veliký školák a tak cestu jistě zvládnou sami. To by se ale v Lužné u Rakovníka nesměl mihnout na nádvoří Kolumbus! Josífek se vydává za Kolumbem a pro Jíru, dědu a pana průvodčího nastává napínavá záchranná akce. Příběh doprovází mimo jiné staré lokomotivy na dvoustránkových výpravných ilustracích.