Chlapec s kamínky - Loubiere, Sophie, 1966- (Motto, 2018)
Elsa Préauová byla již od dětství zvláštní. Viděla, co ostatní nevidí, a všímala si toho, čeho si druzí nevšímají - anebo nechtějí všímat. Na sklonku svého života, ve stáří, zůstala sama, jen občas navštěvovaná svým dospělým synem Martinem. A to spíše jen z povinnosti. Volný čas Elsa tedy trávila ve svém domě hraním na klavír, docházením za doktorem a také pozorováním rodiny v sousedství. Dvě sousedovic děti si často hrály na zahradě. Občas se opodál nich objevil další chlapec - smutný, hubený, vzhledem připomínající týrané či zanedbané dítě. A právě jemu se babička Elsa rozhodla pomoci. Za každou cenu. Autorka za knihu získala ocenění Lion Noir a Prix de la ville de Mauves-sur-Loire.