Zrcadlení - Davouze, Marta, 1945-2018
Marta Davouze, dříve knihovnice, redaktorka a později zakladatelka Společnosti Franze Kafky, nabízí ve svých textech zajímavou reflexi polistopadové proměny české společnosti, kultury, politiky i každodenního života. Další texty přináší pohled na Česko jakoby zvenčí - z Francie, která se stala pro autorku novou vlastí. V závěru obsahuje tako publikace rozsáhlou stať Síla interpretace, v níž se autorka velmi kriticky vyjadřuje o pozadí vzniku a formování novodobého českého státu po roce 1989, nabízí svůj pohled na roli disentu a "šedé zóny" v době normalizace a na úlohu Václava Havla v polistopadové politice. Většina v knížce uveřejněných textů vyšla původně v Lidových novinách, MF Dnes, Reflexu či Literárních novinách.